Profielwerkstukbiologie.nl
Profielwerkstuk onderwerpen, ideeŽn, opdrachten & voorbeelden.
Alles onder ťťn dak.
Profielwerkstuk biologie onderwerpen, ideeŽn en meer!
headerImg2

Terug

Profielwerkstuk Biologie Onderwerp: Gezondheid & Weerstand

Ben jij havist of vwoíer en zoek je hulp bij het maken van je profielwerkstuk (PWS)? Of wil je meer informatie over gezondheid en weerstand? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze website vind je uiteenlopende en interessante onderwerpen en handige links die relevant zijn voor het onderwerp maar ook algemene tips voor het schrijven van je PWS.

Onderwerpen

Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte. Weerstand is de kracht van je lichaam waardoor je bepaalde ziekten niet kunt krijgen.
Om gezond te zijn is hetn odig om een goede weerstand op te bouwen tegen bacteriŽn en virussen. Weet jij waar die weerstand in ons lichaam zit? Wil jij weten hoe we die weerstand kunnen verbeteren? Lees dan even verder!

HygiŽne
Heb jij er wel eens over nagedacht hoeveel bacteriŽn in een vies keukendoekje kunnen zitten? Of over het handen wassen voor het eten. Zijn je handen dan echt schoon? Wil je weten hoeveel micro-organismen zich op je handen bevinden? Ga dan aan de slag met dit onderwerp!

Hieronder vind je handige links: 

Weerstand
Het belangrijkste orgaan voor ons afweermechanisme is thymusklier. Wil jij weten hoe je de thymusklier kunt activeren? 

Hieronder vind je handige links:

Speeksel
Speeksel is een lichaamsvloeistof. Het smeert je keel, het breekt zetmeel af maar het bevat ook eiwitten die zijn betrokken bij de bescherming van tanden en kiezen. Te veel of te weinig speeksel kan vervelend zijn. Bij te veel speeksel heb je vaak het gevoel alsof je steeds moet slikken en bij te weinig speeksel heb je meestal een droge keel. Wil jij weten welke gevolgen te veel of te weinig speeksel heeft bij het gebruik van medicijnen of wat zuur speeksel is?

Hieronder vind je handige links:

Algemene tips

Wat is een profielwerkstuk?
Een profielwerkstuk (PWS) is een praktische opdracht die je als havist of vwoíer in de laatste klas uit de bovenbouw moet uitvoeren. Deze opdracht is een onderdeel van je schoolexamen en bereidt je voor op de overstap naar een vervolgstudie.

Je mag met meerdere personen een PWS maken. Je maakt samen of alleen een uitgebreid werkstuk over een onderwerp die aansluit bij je gekozen profiel.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij

Wil je weten hoe je een profielwerkstuk moet schrijven?

Lees dan het stappenplan.

Veel gemaakte fouten
De meest voorkomende fouten bij het maken van een profielwerkstuk zijn:

  • Je onderzoeksvraag is te breed of te smal. Als je onderzoeksvraag te breed is dan bestaat de kans dat je de vraag niet kan beantwoorden vanwege het tijdsbestek. Is je onderzoeksvraag te smal dan heeft het te weinig diepgang voor een profielwerkstuk.
  • Je hebt tekst letterlijk overgenomen uit andere documenten. Probeer zelf te formuleren en als je letterlijk citeert dan moet je de bron vermelden.
  • Je hebt geen backup gemaakt van je profielwerkstuk. Maak altijd een backup om te voorkomen dat je straks geen profielwerkstuk kunt inleveren.
  • Je vraagt onvoldoende feedback. Betrek je docent erbij. Hij of zij moet straks je profielwerkstuk beoordelen