Profielwerkstukbiologie.nl
Profielwerkstuk onderwerpen, ideen, opdrachten & voorbeelden.
Alles onder n dak.
Profielwerkstuk biologie onderwerpen, ideen en meer!
headerImg2

Terug

Profielwerkstuk Biologie Onderwerp: Levenscycli & Gedrag

Ben jij havist of vwoer en zoek je hulp bij het maken van je profielwerkstuk (PWS)? Of wil je meer informatie over levenscycli en gedrag? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze website vind je uiteenlopende en interessante onderwerpen en handige links die relevant zijn voor het onderwerp maar ook algemene tips voor het schrijven van je PWS.

Onderwerpen

Elke individu heeft een levensloop. Levenscycli is de volledige opeenvolging van de fasen van groei en ontwikkeling van het moment vanaf de vorming van de zygote tot aan de vorming van de gameten, ook wel geslachtelijke voortplantingscellen genoemd.

Bij de studie biologische levenscycli zijn er verschillende benaderingen zoals de generatiewisseling en de kernfasewisseling. Wil je meer weten van n van deze benaderingen of wellicht of metamorfose of gedaanteverwisseling lees dan even verder.

Of heb je meer interesse in het gedrag van mensen of dieren? Gedrag bestaat uit alle bewuste of onbewuste handelingen, die al dan niet waarneembaar zijn. Er zijn verschillende soorten gedrag. Een voorbeeld van gedrag dat voorkomt uit je instinct: je schrikt enorm hard loopt daardoor weg. Wil jij weten wat gedrag precies is en hoe het ontstaat? lees dan ook even verder.

Levenscycli bij dieren
Hoe ziet het levensverloop bij vlinders en libellen er bijvoorbeeld uit? Welke invloed heeft temperatuur en soorten voedsel op de levenscyclus van het groot koolwitje. En heeft temperatuur en licht ook invloed op de groei van eitjes, rupsen, poppen en vlinders? Heb jij interesse in het verpoppingsproces van rupsen?

Hieronder vind je handige links:

Gedrag bij dieren
Je kan ook onderzoek doen naar de erfelijkheid van gedrag, evolutie van gedrag, reproductiegedrag of sociaal gedrag. Zo is verenpikken bijvoorbeeld een vorm van sociaal gedrag. Kuikens gebruiken het om de sociale omgeving te ontdekken. Maar je kan ook het gedrag van twee groepen dieren van dezelfde soort op twee verschillende locaties bekijken. Je doet dan aan gedragsobservatie. Genoeg mogelijkheden!

Hieronder vind je handige links:

Algemene tips

Wat is een profielwerkstuk?
Een profielwerkstuk (PWS) is een praktische opdracht die je als havist of vwoer in de laatste klas uit de bovenbouw moet uitvoeren. Deze opdracht is een onderdeel van je schoolexamen en bereidt je voor op de overstap naar een vervolgstudie.

Je mag met meerdere personen een PWS maken. Je maakt samen of alleen een uitgebreid werkstuk over een onderwerp die aansluit bij je gekozen profiel.

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid
  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij

Wil je weten hoe je een profielwerkstuk moet schrijven?

Lees dan het stappenplan.

Veel gemaakte fouten
De meest voorkomende fouten bij het maken van een profielwerkstuk zijn:

  • Je onderzoeksvraag is te breed of te smal. Als je onderzoeksvraag te breed is dan bestaat de kans dat je de vraag niet kan beantwoorden vanwege het tijdsbestek. Is je onderzoeksvraag te smal dan heeft het te weinig diepgang voor een profielwerkstuk.
  • Je hebt tekst letterlijk overgenomen uit andere documenten. Probeer zelf te formuleren en als je letterlijk citeert dan moet je de bron vermelden.
  • Je hebt geen backup gemaakt van je profielwerkstuk. Maak altijd een backup om te voorkomen dat je straks geen profielwerkstuk kunt inleveren.
  • Je vraagt onvoldoende feedback. Betrek je docent erbij. Hij of zij moet straks je profielwerkstuk beoordelen.